Koronavirüs Sanata Bulaştı!

COVID-19 tüm dünyanın esas meselesi haline geldiğinden beri, düşündüğümüz, konuştuğumuz, okuduğumuz her şey yeni tip koronavirüs oldu. Tabii ki gündemin başrolünden sanat da nasibini alacaktı ve öyle de oldu. Sonunda koronavirüs sanata bulaştı! 

Hayatımızda resmen koronavirüs sanatı diye bir şey var. Bu dönemde üretilen eserlerde, yapılan işlerde hep bir maske hep bir eldiven. Sanatın iyileştirici etkisini zaten tartışamayız ama bu sefer sanatın odağı gerçek anlamda salgın; amacıysa insanları yaratıcı işlerle meşgul etmek, güzel paylaşımlarda bulunmak, bilgi vermek, bilgi almak ve en önemlisi birlik olmak. İşte pandemi süresince ortaya çıkan sanat projelerinden bazıları…

CAM – Covid Art Museum

Dünyanın en prestijli müzeleri ve sanat etkinlikleri bir süreliğine kapanmış olabilir ama bu Instagram üzerinden yepyeni bir müzenin açılmasına engel olmadı. Covid Art Museum pandemi döneminde açılan dijital bir sanat müzesi. Kurucuları ve aynı zamanda küratörleri de Barselonalı üç sanat yönetmeni. Bu dijital müzede koronavirüsle alakalı fotoğraf, grafik tasarım, çizim, illüstrasyon, kolaj, sokak sanatı gibi pek çok alandan çalışmaları görebilirsiniz. Siz de tasarımınızı müzeyle paylaşmak isterseniz, başvurunuzu buradan yapabilirsiniz.

Stay-Sane-Stay-Safe

En büyük amacı insanlara umut dolu mesajlar yaymak olan bir diğer sanat projesi, Hollanda’da doğdu. İki grafik tasarımcının kurduğu  Stay-Sane-Stay-Safe.com adlı web sitesinde pek çok poster tasarımı var. Bunların bir kısmı sağlık çalışanlarına teşekkür niteliğinde; diğer kısmı da insanları evde kalmaları için teşvik ediyor. Projeye şimdiye kadar 85 ülkeden iki bine yakın kişi katkıda bulundu. Bu posterlerin bir kısmı da Hollanda sokaklarının duvarlarına asıldı.

Between Art and Quarantine

Evdeki günlük objelerle ünlü sanat eserlerini yeniden yorumlayıp sosyal medyada paylaşma trendi Instagram’da Tussen Kunst & Quarantaine hesabıyla başladı. Los Angeles’ta bulunan Getty Müzesi de geçici olarak kapandıktan sonra, bu yeniden yorumlama çağrısını bir ‘meydan okuma’ya dönüştürdü. ‘Getty Museum Challange’ için kurallar basit; bir sanat eseri seçin ve evinizde bulunan üç gündelik objeyle eseri yeniden yaratın. Siz de yaratıcılığınızı tetikleyip ünlü bir sanat eserine kendi yorumunuzu katabilir ve eserinizi #betweenartandquarantine etiketiyle paylaşabilirsiniz. Obje seçimi konusunda ufak bir tüyo: pandeminin başrolünde olduğu bir sanat çalışmasında, tuvalet kağıdı, dezenfektan, konserve gıda gibi eşyalardan yararlanabilirsiniz.

Art-Isolation

Rusya’nın Izoizolyacia adlı Facebook proje grubu “Getty Museum Challenge”a katkıda bulunan en kalabalık sanat meraklısı ekip. Grubun yarım milyondan fazla üyesi, photoshop olmadan, sosyal izolasyon döneminde evdeki imkanlarla ikonlaşmış sanat eserlerini tekrar yorumlayıp paylaşıyor.

Art of Quarantine

Bu dönemde hala karantina kurallarına uymayanların ve sosyal mesafeyi hiçe sayanların sayısı bir hayli fazla. Ukrayna Kültür Bakanlığı da bu konuya sanatsal bir kampanyayla el atmış durumda. Looma reklam ajansı, “Art of Quarantine” ismini verdikleri, klasik sanat eserlerinin günümüzdeki pandemi mevzusu için güncellenmiş halleriyle insanlara hem bilgi vermeyi amaçlıyor hem de sosyal mesafenin önemine dikkat çekiyor.

Görsel Kaynaklar: @dan_cretu, @santi_p.seoane, @k____hole, @earth_without__art__is_just_eh, @mama_tochka_dochka, @fotomitos

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.