En son ne zaman bir doğa yürüyüşüne çıktınız? Nasıl hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? Büyük ihtimalle çok daha iyi hissettiniz ve artık bilim bunu tam olarak açıklayabiliyor. Ve basit bir doğa yürüyüşünün gücü, bilimsel verileri öğrendikten sonra daha zengin, iyileştirici ve keyifli bir hal alıyor. Doğada Meditasyon Shinrin-Yoku: Orman Banyosu, Japonca bir terimdir ve sezgisel olarak geliştirilmiş daha sonra ise bilimsel olarak kabul görmüş bir çeşit meditasyondur.
Shinrin-Yoku Nedir?
“Shinrin-Yoku”, “Orman atmosferini içine çekmek” olarak çevirebileceğimiz, yaygın olarak “orman banyosu” olarak kullanılan Japonca bir terimdir. Bu uygulama Japonya’da 1980’lerde bilimsel kanıtlara dayanmayan ancak birçoğumuzun farkında olduğu gibi ormanda vakit geçirmenin sağlığımız üzerindeki iyi etkilerinin olduğu, sezgilere dayanıyor olsada ülke çapında orman sığınakları kuruldu. 2000’lerin başında bilimsel araştırmalar Doğa’da vakit geçirmenin sağlık için yararlarını kanıtladığında Shinrin-Yoku sadece bir sezgi olmaktan çıktı.
Orman terapisi, egzersiz yapmakla aynı şey değildir. Yürüyüş veya koşu yapmak gibi kalp atış hızınızı artırmayı gerektirmez. Buradaki odak noktası, kendinizi doğal dünyaya sokmanın ve kendi ruh halinizin aktivitesine rehberlik etmesine izin vermeniz anlamına gelir. Ve bunun bedensel ve zihinsel sağlık yararları vardır. Esasen günlük hayatın endişelerinden uzaklaşmak ve stabil ruh haline ulaşmaya bir şans vermek anlamına gelir.
Son yıllarda ormanda tek başına ya da doğada yürümenin rahatlatıcı gücüne erişimlerine yardımcı olan orman terapi rehberleri eşliğinde gerçekleşen bu terapi yöntemi şuan sadece Japonya’da değil Avrupa dahil dünyanın birçok yerine yayılmış durumda. Şimdiye kadar belki adını bilmiyor ya da bu terim ile kullanmıyor olsakta Orman Banyosu hizmeti veren kuruluşlar ve destek merkezleri var.
Orman Banyosu Nasıl İşe Yarar?
Basit görünse de orman banyosu uygulamasının bilimsel olarak desteklenen birçok faydası var. Açık havada bilinçli olarak etkileşimde bulunarak 20 dakika harcamak, hem beden hem de zihin için uzun süreli faydaları olan bir sağlıklı yaşam dalgası etkisi yaratır. Dünyanın içinde hapsolduğu pandemi dalgasıyla Shinrin-Yoku her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bir terapi ve hatta zorunlu bir ihtiyaç gibi görünüyor.
Koku Duyumuz
Orman banyosunun işe yaramasının en iyi ve etkili yollarından biri koku duyumuzdur. İçgüdüsel olarak doğal kokuların beynimizle etkileşime girerek artan bir rahatlama duygusu oluşturduğunu biliyoruz.
Orman havasını solurken, farkına vardığımızdan daha derin bir seviyede faydalar soluyoruz. Ormanda zaman geçiren insanların, vücudun virüslerle savaşması ve tümörlerin oluşmasını önleme yeteneği diğer insanlara göre daha yüksek seviyelere sahip olduğuna inanılıyor. Doktorların bu grup altında rahatsızlık yaşayan hastalara, kırsala yerleşmelerini önermeleri tesadüf değil.
Doğal kokuların huzursuz duygularımızı yatıştırmayı bu kadar hızlı sağlamasının nedeni kan-beyin bariyerinden kolayca geçebilme özelliğidir. Ormanlar, ağaç örtüsünün taze yeşil kokusundan kır çiçeklerinin tatlı kokusuna, vahşi yaşamı çağrıştıran toprak kokusundan nemli yosun kokusuna kadar müthiş kokularla doludur. Ağaçların arasında bilinçli bir yürüyüş, orman terapisine içgüdüsel bir bağlantı kurmamızı sağlar ve beynimizin doğal kokuların son derece yatıştırıcı duyusal girdisini tutmamıza izin verir. Doğada meditasyon Shinrin-yoku: Orman Banyosu yararları kokularla bitmiyor.
Shinrin-Yoku- Orman Banyosu Yararları
Araştırmalar, ormanlarda dikkatlice vakit geçirmenin şunları yapabileceğini gösteriyor:
- Kan basıncını düşürür
- Farkındalık duygularını artırır
- Uyku kalitenizi artırır
- Enerji seviyesini yükseltir
- Ruh halinizi iyileştirir
- Derin odak bulma yeteneğinizi artırır
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
- Hastalıklardan ve yaralanmalardan kurtulmanızı hızlandırır
- Stresi azaltır ve stres ortaya çıktığında başa çıkma kapasitenizi arttırır.
Kanıtlar, stresi azaltmanın yanı sıra dışarıda zaman geçirmenin genel sağlığımızı ve refahımızı artırmaya çalıştığını gösteriyor. Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin depresyon vakalarını azalttığını ve bilişsel davranışçı terapi gibi terapötik müdahaleleri daha etkili hale getirebileceğini gösteriyor. Bunun nedeni, hem doğal dünyada yürüme deneyimi hem de zihinsel sağlığı etkileyebilecek ve birçok kişi için kronik olarak düşük olan, artan D vitamini maruziyetinin olası bir yan etkisidir.
Dış mekana maruz kalmanın prefrontal korteksin sağlığını artırdığına ve bunun “daha iyi öz kontrol, daha düşünceli kararlar ve duygularımızın daha iyi düzenlenmesine” izin verdiğine inanılıyor. Araştırmalar, insanları doğal dünyanın güzelliğine maruz bırakmanın doğal dünyanın ihtişamındaki huşu duygusunu artırdığını gösteriyor.
Doğal güzelliğe maruz kalan insanların, muhtemelen doğaya maruz kalmanın prefrontal korteksin sağlığı üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle başkalarına karşı empati gösterme ve yardımcı olma olasılığı daha yüksektir. Faydaların listesi uzayıp gidiyor. Perlmutter’ların dediği gibi, “Doğa nihayetinde beyni barışçıl refah için yeniden düzenler ve vücudun genel fizyolojisini destekler. Gelişmek için doğaya ihtiyacımız olduğu açıktır. Ve onun faydaları bugün kavrayışın dahilindedir!” Orman banyosu yapmak, bu faydalardan yararlanmaya başlamanın kolay ve güzel bir yoludur.
İlginizi Çekebilir:
Kaynaklar:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032712002005 https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/vitamin-d-deficiency-and-depression-in-adults-systematic-review-and-metaanalysis/F4E7DFBE5A7B99C9E6430AF472286860 https://vegamour.com/blogs/blog/forest-bathing https://hershininglight.com/forest-bathing
Photo by Mitsuo Komoriya on Unsplash