Sağlıklı Alışkanlıklar ve Birtakım Hedefler

love your life

İçindekiler

Aralık ayı bir gün olsaydı Pazar olurdu. Günün bir vakti olsaydı yastığa başımı koyup o günü düşündüğüm ertesi güne planlar yaptığım an olurdu. Aralık, yeni hedefler belirlemek, hayattaki gerçek isteklerimizi keşfetmek, olmak istediğimiz kişi olmak veya olabilmiş miyiz onu gözden geçirmek için en iyi zaman. Bu yıl Aralık’ta “sağlıklı alışkanlıklar” edinmek üzere tekrar kendime hedefler koyuyorum. 2020’de yaptıklarım işe yaramış mı sizinle onları paylaşıyorum.

Geçen yılın sonunda küçücük bir not defterine madde madde 2020’de neler yapmak istediğimi, hangi işleri/zevkleri alışkanlıklara dönüştürmek istediğimi, nasıl bir ben hayal ettiğimi yazmıştım.

Öyle acayip şeyler beklemeyin. “Sağlıklı şeyler ye, bedenine ucuz ve kimyasal şeylerin girmesine izin verme” tarzında  emrivakilerden oluşan bir liste düşünün. Ama bu çok işime yaradı.

Tabii ki böyle bir 2020 beklemiyorduk. Adı gibi havalı geçer sanıyorduk. Onun yerine yangınlar, depremler, global bir salgınla uğraştık – uğraşıyoruz… Sağlıklı alışkanlıklar da yerini zaman zaman sağlıksız seçimlere, sağlıksız abur cuburlara, sağlıksız düşüncelere bıraktı bu yüzden…

Kendi adıma başardıklarım kadar başaramadıklarım da oldu. Ama yıl sonunda dönüp 2020’ye baktığımda öncelikle hala hayatta olduğum için sonrasında da sağlıklı olduğum için şükrediyorum ve bazı hedeflerime ulaştığımı fark ediyorum. Şimdi de bu senenin listesini hazırlıyorum. Sağlıklı alışkanlıklar odaklı bir liste. Genel olarak okumak, hareket etmek, kaliteli zaman geçirmek ve yaptıklarımdan keyif almak için oluşturduğum birtakım maddeleri birleştiriyorum.

Belki sizi de harekete geçirir diye burada paylaşıyorum…

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Yaşamınızı Pozitif Yönde Etkileyecek 7 Alışkanlık

Modern Hobiler

Sağlıklı Bir Cilt İçin Basit Öneriler

Sabah Rutini

Mart ortasından beri evden çalışmaya başladım ve trafikte eriyen 2-2 buçuk saatlik dilim hayatımdan çıktı. Dolayısıyla o sürede kendime ve aileme daha çok vakit ayırabiliyorum ve hatta sabah rutini oluşturacak kadar ileri gitti bu durum. Sabah erken kalkıyorum belli bir saatim yok çünkü 2 yaşındaki oğlum neşesine göre bazen altıda bazen yedide güne başlıyor. Ben de onunla kalkıyorum. Onunla birlikte yatakları topluyoruz, camları açıp evi havalandırıyoruz ve ona kahvaltısını hazırlıyorum. Ben o saatlerde bir şey yemiyorum sadece su içiyorum bu da rutinin bir parçası. Oğlumdan bağımsız, bana en iyi gelen rutin tam olarak şöyle: uyan, yüzünü yıka (hafif bir cilt bakımı yap), yatakları topla, camları aç, su iç, yoga yap, kahve hazırla ve çalışmaya başla. 

Bu rutin meselesi çok önemli. Çünkü güne bazı işleri bitirerek başlamak ve enerjinizi en çok hissettiğinizde mental olarak da iyi hissetmek günün devamını pozitif yönde etkiliyor. Çocuğunuz varsa onun da bebekliğinden itibaren başlayabilirsiniz bu rutinlere dahil olmasına. Doktorların söylediği şey; bebeklerin rutinlerinin olması onları güvende hissettirir, bir sonraki adımı bilmek onları sakinleştirir. Bence bizim de bir sonraki adımı bilmemiz ve hatta bunu kendimiz belirlememiz oldukça önemli. 

Eğer ünlü yazarlar, müzisyenler, ressamlar ve diğer sanatçılar nasıl rutinler oluşturmuş diye merak ederseniz; Günlük Ritüeller kitabını mutlaka okuyun. Genel olarak sanatçılar erken kalkıyor ve çok fazla kahve tüketiyor. Ve deli gibi çalışıyorlar… 

Hareket Etmek

Vücudumuza kesinlikle hareketsizlik iyi gelmiyor. Bu konuda anlaşalım. Bu sene kendinizi iyi hissedeceğiniz, yaparken keyif alacağınız sporu bulun. Artık spor yapmak o kadar kolay ki. Ücret ödemeden YouTube’da pek çok egzersize ulaşabilirsiniz veya uygulamaları telefonunuza indirebilirsiniz. Daha önce Pilates yapan bir insan olarak 2020’de Yoga’yla ciddi anlamda ilişkimi ilerlettim ve bu bana çok iyi geldi. Benim için Yoga ve hızlı tempolu bir yürüyüş ideal. Siz de kendinizinkini keşfedin ve hareketsiz kalmayın.

Sevdiğim Yoga kanalları için: En İyi YouTube Kanalları

Okumak

Dergi, roman, şiir… Ne olursa okuyun. Ruha en iyi gelen şeylerden biri. Yine bir kitap önerisi: Edebiyatın İyileştirici Gücü. Hem sevdiğiniz yazarların çok iyi bilinmeyen hikayelerini hem de sözcüklerin mucizevi gücünü öğreneceksiniz.

Her sene okuduğunuz kitapların listesini yapın. Hatta öncesinde de okuma hedeflerinizi belirleyin. Belki günlük yirmi sayfa alt limiti koyun kendinize, böylece her hafta bir kitap gibi kulağa daha büyük gelen bir hedeftense; ulaşılabilir ve sonucunda sizi memnun edecek bir hedefe yönelebilirsiniz. 2020 okuma konusunda fena geçmedi. Bu sene biraz daha üstünde duracağım.

Sağlıklı Yemek

İşte benim fena çuvalladığım kısım. Ben çok fazla yemek aramam sadece abur cuburla geçiştirebilirim her öğünü. 2020’de de cips hastalığımdan kurtulurum diyordum daha beter oldu. Karantina bahanesine sarılmayacağım zira benim cips geçmişim 20 yılın üstünde. Bu sizin için çikolata, şeker, fazla hayvansal gıda vs olabilir. Nasıl kurtuluruz bundan? Yukarıda söylediklerimi düşünmek ‘sağlıksız, yapay, ucuz, kimyasal’ların vücudumuza girmesini engellemek ve en basit şekliyle eve hiçbir şekilde bunları sokmayarak kendimizi daha sağlıklı seçimler yapmaya zorlayabiliriz. Keşke brokoli de bir Nutella keyfi verseydi ama vermiyor yalan yok.

İsraftan Kaçınmak

Hadi hep birlikte sıfır atık yaşayalım demiyorum. Keşke yaşasak ama zorluklarının farkındayım. Yine de suyu boşa harcamayın, yemekler bozulmadan tüketin, poşet almayın artık sene olmuş 2021, markette orada burada gereksiz paketli gıdalardan ya da poşet bağımlısı bazı satıcılardan uzaklaşın. Bu konuda kendimi takdir edebilirim. Geçen sene koyduğum “Hiçbir şey çöpe gitmeyecek” kuralına olabildiğince sadık kaldım. Az alıyorum, bitirdikçe alıyorum. Sırf yemek için değil, kıyafet atıklarından kurtulmak ve kıyafetlerin yapımında harcanan suya dahil olmamak için gerekli gereksiz alışveriş yapmayın. Her gördüğünüze ihtiyacınız yok ve her aldığınız sizi mutlu edecek diye bir kural da yok. Mümkün olan her şeyde ikinci el seçeneğini değerlendirin. 

Kendine Dönmek

Bu seneki orta halli başarılarımdan biri ekranlardan iş dışında uzak durmaya çalışmak oldu. Sosyal medyada zaman öldürdüğümü fark ettiğim an telefonu elimden bıraktım. Size de tavsiye ederim. Ekran sürenizin farkında olun. O kaybedilen vakitte yapabileceklerinizi düşünün. Mesela meditasyon, anda kalmak, sakinleşmek, kendinize dönmek. Açın hafif bir müzik, sadece düşünün, sahip olduklarınıza şükredin ve ne istediğinizi bulun. Şu an ölümcül bir hastalığa yakalansanız ilk nelerden kurtulursunuz veya hemen ne yapmak istersiniz onu düşünün. 2021’de yeni hedefleriniz olsun.

Yeni Hedefler

Yeni hedefler demişken… En basit haliyle yapılacaklar listesi oluşturun. Nereye gitmek, kiminle görüşmek, neyi denemek istiyorsunuz bu sene? Her yılın başında bir şeylerin hayalini kurup sonra Şubat ayı gibi hoop kendinizi sıradanlığa kaptırmayın. Bu sene yeni bir şeyler deneyin belki yanılın ama denemedim demeyin. Fotoğrafçılık, blog yazmak, günlük tutmak, aşçılık, dalış, yeni bir enstrüman çalmak… Ne olursa. Deneyin.

İyi Dilekler ve Kapanış

Sonuçta bir tane hayatımız var ve bunu sağlıklı, dolu dolu, olabildiğince az pişmanlıkla, kaliteli geçirdiğimiz zamanla harcamak bizim elimizde. Gün sonunda veya yıl sonunda hiç fark etmez dönüp baktığınızda kendinizden ve yaptıklarınızdan memnun musunuz ona bakın. Aklınızdan çıkarmayın; sürekli yaptıklarımız alışkanlıklara dönüşür ve sağlıklı alışkanlıklar edinmek bedenimize ve ruhumuza iyi gelen şeylerin toplamından ibarettir. Hepsi bu.

Paylaş

Yazar

Esra Dürüst

esrad@kadinvs.com