Kuşadası – Selçuk Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler
Bir önceki yazımızda Kuşadası merkezli önerilerde bulunmuştuk. Ama şimdi biraz merkezden uzaklaşalım, Kuşadası sınırını aşalım, İzmir’e bağlı Çamlık’a doğru yola koyulalım istiyorum. Selçuk Gezilecek Yerler yazımız başlasın.
Çamlık’a doğru giderken birçok kahvaltı mekanıyla da karşılacaksınız.
Eğer, “biz kahvaltı yapmak istiyoruz.”, derseniz size bir kahvaltı mekanı önerimiz de bonus olarak geliyor yazımızda.
Bir uyarıda bulunalım, aşağıdaki yerlerin hepsini bir günde detaylı olarak ve doya doya gezmek maalesef imkansız. Sizlere tavsiyem kendinize dinlenmeniz için vakit ayırabileceğiniz muhteşem bir otel bulmanız. Ama biz bir günde bu listeyi yer bitiririz diyorsanız, tabana kuvvet. Gölgelerden yararlanmayı unutmayın !
Selçuk Gezilecek Yerler
Kuşadası – İzmir – Selçuk Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler
Bu rotayı Kuşadası’ndan Selçuk’a doğru gitmek üzere olan seyyahlar için hazırladım. Eğer direkt olarak Selçuk’tan başlamak isterseniz, ilk olarak Efes’ i gezmeye başlayabilirsiniz.
Haydi başlayalım!
Selçuk Gezilecek Yerler Listesi
Andız Köy Sofrası
Kuşadası merkezden yaklaşık 3 km uzaklıkta olan, doğayla başbaşa olabileceğiniz muhteşem bir mekan. Kahvaltı yapmak için en ideal, güvenilir yerlerden biri. Doğal lezzetleriyle güne muhteşem başlamanıza yardımcı olacak, çocuklar için ayrı bir park alanına sahip, huzur dolu, çeşit çeşit kahvaltıyla güne başlamak isteyenlerin ilk adresi.
Çamlık Açık Hava Tren Müzesi
Artık İzmir il sınırı içerisindesiniz. Kahvaltı tercihinizi burada da kullanabilirsiniz ama bence burada eski trenler eşliğinde kahve içmek ayrı bir keyif. Açık Hava Tren Müzesi, genel müze saatlerini uyguluyor. Yaz dönemi için, saat 10:00- 17:00 arası müzeyi ziyaret edebilirsiniz. İçeri girdiğinizde birçok ülkenin farklı eski trenlerini bir arada göreceksiniz. Trenlerin içini gezebilecek ve tarihin o mucizevi kokusunu içinize rahatça çekebileceksiniz. Müzeyi gezdikten sonra karşınıza çıkacak huzur verici Aziziye Restorant’ta kahvenizi içebilir, tatlınızı atıştırabilirsiniz. Çocuklar için küçük bir oyun alanı da mevcut. Bol bol fotoğraf çekilmekte cabası 🙂
Efes Antik Kenti
Efes, tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları yaklaşık 8 kilometrelik geniş bir alana yayılır. Ayasuluk Tepesi, Artemision, Efes ve Selçuk olarak dört ana bölgedeki harabeler yılda ortalama 1,5 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes’tir. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.
Meryem Ana Evi
Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa‘nın annesi Meryem’in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
Yedi Uyurlar Mağarası
Ashâb-ı Kehf (Ar. أصحاب الكهف) veya Yedi Uyurlar, dünyanın değişik kültürlerinde anlatılan, halkını terk eden bir topluluğun hikâyesidir. Anlatıların ortak yanı ise kendi halkına yüz çeviren ve onları terk eden bir grup olmalarıdır. Hikâyelerin en eski örneğine Mahabharata destanı içerisinde, 17. Kitap olan Mahaprasthanika Parva’da rastlanır. Destana göre yedi kişi, peşlerinde bir köpek olduğu hâlde riyâzet için krallığa ve dünyaya yüz çevirirler.
Efes Müzesi
Yakınlarında bulunan Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. En bilinen eser, Efes’teki Artemis Tapınağı‘nda bulunan Artemis heykelidir. Müze, arkeoloji ve etnografya olarak iki bölüme ayrılmaktadır.
Müze 2012 yılı sonunda kapanmıştır ve Kasım 2014’te kapsamlı bir yenileme sonrası yeniden açılmıştır. Yılın her günü ziyarete açıktır.
İsa Bey Camii
İzmir’in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı’yla Saint Jean Kilisesi arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır.
Saint Jean Kilisesi
St. Jean’ın mezarı üstüne Bizans imparatoru Justinianus tarafından M.S. 1. yüzyılda inşa ettirilen St. Jean (Aziz Yahya) Kilisesi, dönemin en büyük yapılarından biri. Altı kubbeli kilisenin merkez kısmında St. Jean’ın mezarı bulunuyor. Kubbesi 12 sütunla desteklenen kilisede, M.S 4.yüzyıla tarihlenen bir vaftizhane de bulunuyor. Bazilikanın kapısı da özel bir ilgiyi hak ediyor.
Hıristiyanlığın yayılmasından sonra Efes halkının M.S. 7. yüzyıldan sonra Ayasuluk’a taşınması ile St. Jean bazilikası Efes’teki eski piskoposluk kilisesinin yerini aldı.
Selçuk Kalesi – Ayasuluk Kalesi
Saint Jean (Aziz Yuhanna) Kilisesi’nin kuzeyinde, tepenin en yüksek kısmında bulunan iç kale, son zamanlarda yapılan araştırmalara göre Efes’in ilk yerleşme yerinin üstünde yer almaktadır. Bugün görülen sur duvarları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerine aittir.
Şirince Köyü
İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı ve Selçuk’a 8 kilometre mesafede tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.
7 Bilgeler – Vinifera Oteli
Tarihin bu kadar içindeyken, dinlenmek ve enfes şarapları yudumlamak için uğrayabileceğiniz en güzel otel. Şaraplarından, özenle hazırlanmış yemeklerine, mimarisinin görselliğinin de kattığı doyumla rahat bir nefes alabileceğiniz harika bir konaklama noktası. Birçok antik kentin, ortak noktasında bulunan Vinifera Otel’de bir gece dinlenmeyi hakediyorsunuz.
İyi tatiller dileriz.
Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/wiki/Efes
https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=STJ01&DistId=STJ
http://selcuk.bel.tr/icerik/28/38/selcuk-kalesi.aspx
Photo by Mehmet Turgut Kirkgoz on Unsplash