Çocuklar İçin Müzik Aletleri, Farklı Enstrüman Önerileri

Müzik herkes için iyileştirici, geliştirici, ilham verici… Müzik yapmak bir enstrüman kullanmak ise yetenek ve kabiliyet işi tabii ki. Ancak bu yeteneğin keşfedilmesi ve geliştirilebilmesi için müzik aletleriyle ne kadar erken tanışıp aşina olursak yetenek o denli erken ortaya çıkar ve gelişmesine imkan tanınmış olur. Çocuklarımıza çoğu zaman sadece bir kaç kere bakıp sıkılmalarına neden olan, plastikten, kafa tırmayalıyıcı seslerine maruz kaldığımız “oyuncak” müzik aletleri alıyoruz. Güzel haber şu ki çocuklarımıza “gerçek” müzik aleti alarak onları gerçekten müzikle tanıştırabiliriz. Üstelik aynı zamanda siz de çocuklar için müzik aletleri, farklı enstrüman önerileri vasıtasıyla edindiğiniz bir enstrüman ile eğlenceli vakit geçirebilir kim bilir belki de enstrüman çalmaya başlayabilirsiniz.

Kalimba 

Afrika’nın baş parmak piyanosu, etnik bir müzik aleti. Kalimbanın birbirinden farklı çok fazla ismi var (mbira, marinba, zansu, karimba…) ama özellikle ülkemizde kalimba olarak benimsenmiş durumda.

Benim kendisiyle ile tanışıklığım 3 yıl önce müzik tutkunu bir arkadaşımın bana hediye kalimba almasıyla oldu. İyiki de olmuş çünkü ritim yoksunu bi insan olarak önemli bir yol katettim sayesinde. 2 yaşında ki oğlum sıkılmadan kalimba kullanıyor bazen yaptığı ritimlerle de bizi şaşırtmaya devam ediyor. Aldığınıza pişman olmayacağınız ninni gibi bir tınısı var kalimbanın, üstelik artık uçuk fiyatlarda değil parasını hakediyor kesinlikle. Afilli ve süslü olanlar yerine çocuğunuzun figürlere değil müziğe ve enstrümana yönelmesini sağlamak adına daha sade bir şey almanızı öneririm. Ayrıca çocuğunuz çok küçükte olsa en az 8-10 tuşlu alın. 4’lü olanlar müzik aletinden çok oyuncak hissi veriyor çünkü.

Ukulele

Ukulele özellikle ebeveynler tarafından daha sık duyulmuştur eminim keza çocuk gitarı dediğinizde size ukulele gösterilir. Ancak ukulele gitar ile benzerlikler göstersede aslında 4 telli ve telleri naylon veya kirişten yapılan farklı bir müzik aleti. Kısaltılmış adı uke ve 4 farklı boyutu var en küçük boyu ise soprano, çocuklar için ideal olan. Ukulele için link vermeyeceğim keza binlerce seçenekli popüler bir müzik aleti.

Lir, Mini Arp

Ah! arp sesine bayılıyorum özellikle 3 yaş altı çocuklar için telli çalgılardan tercih edilecek en mantıklı enstrümanlardan. Çünkü gitar gibi vücuda dayalı değil diz üstünde tutulabiliyor ve iki eli birlikte kullanarak çalınabildiği için daha aktif ve kolay kullanabiliyorlar. Fiyat olarak ise bir aktivite masasından fazla değil. Ancak çocuğunuzun ilgili olup olmadığını anlamak için kendiniz amatörce de olsa bir arp yapabilir fikir sahibi olabilirsiniz. İnceleyebileceğiniz mini bir alp örneğini buraya bırakıyorum.

Pan Flüt

Neden flüt değilde pan flüt? çünkü flüt hem daha kalın ve kafa tırmalayıcı bir sese sahip hem de uzun oluşu çocuklarda bir enstrüman algısından çok sopa hissiyatı veriyor bana göre. Pan flüt ise farklı boylardaki kamış boruların yan yana birleştirilmesiyle oluşan bir müzik aleti. İdeal boyutuyla çocukların ellerinde kolayca taşıyabilecekleri sesinin daha sakin olmasıyla da daha uygun üstelik. İlk aşamada bambu pan flüt alarak  bi kahve parasına çocuğunuzun ilgisini gözlemleyebilir daha sonra 8-10-12 li bir pan flüt alabilirsiniz. Kamışların dudaklara yatırılarak çıkan sesi oldukça romantik. 

10’lu bir pan flütü buradan inceleyebilirsiniz.

Mızıka (Armonika)

Mızıkayı birçoğumuz biliyoruz ama ya aklımıza gelmiyor ya da belkide çok ciddiye almıyoruz kendisini. Ancak hem nefes alarak hem verilerek çalınabildiği için 1 yaşında ki çocukların bile deneyebileceği bir enstrüman aslında. Üstelik sesi rahatsız edecek tizlikte değil, hele dudaklarda gezdirerek ses çıkarmayı başardıkları zaman bırakın rahatsız olmayı keyif bile almaya başlıyorsunuz. Bence her çocuğun mutlaka bir mızıkası olmalı. Benim alıp memnun kaldığım başlangıç mızıkam burada belki fikir olur sizede.

Chimes (Çan Çubukları- Boru Çan)

Farklı boylardaki metal çubuklardan oluşan vurmalı bir çalgı türü olan chimes de çocuklar için uygun olan müzik aletlerinden. Minik bir tokmakla çalınan bu enstrüman bana göre davula alternatif olabilecek bir alet. Çocukların vurmaya eğilimi müzik aletlerine yönlendirildiğinde bir taşla iki kuş vurmuş oluruz belkide. Chimesin evde tabii ki kendimizde yapabiliriz zaten vurmalı müzik aletleri yapmak pekte zor değil tencereler, kavanozlar, kapaklar ne için varlar? Ancak mesela sadece müzik yapmak değil unutmayın aynı zamanda onların gerçek müzik aletleriyle tanışmalarını sağlamak. Örnek bir chimes buraya bıraktım kontrol edebilirsiniz. Chimes ayağını kendini yapabilir ya da tripod vb aletlerden yararlanabilirsiniz.

Okarina

Orta Uzak Doğu ve Güney Amerika’da yaygın olarak kullanılan okarinalar seramikten yapılan bir flüt çeşidi. Tamamen kuşların sesinin taklit edilmesiyle geliştirilen bu müzik aleti yine kafa şişirmeyecek bir öneri. Gidenler mutlaka denk gelmiştir ben Prag gezisi sırasında Charles Bridge köprüsünde seyyar olarak satılan 4 delikli minik bir haliyle tanışıp çok sevmiştim. 4 deliklisinden 16 deliklisine kadar farklı renk ve boyutlarda olan birçok okarina mevcut. Sesinin tokluğunu yapıldığı malzemeden yani seramikten alıyor. sert plastikten olanlar belki denemek için mantıklı olabilir ama güzel bir ses çıkarmadığını söyleyebilirim. Bir ip yardımıyla çocukların boynuna asmak sürekli yanlarında olup el alışkanlığı kazandıkları bir enstrüman haline geliyor ancak bu etrafa çarpıp müzik aletinin yaralanmasına (bizde böyle oldu) neden olabilir. 

Buradan ocarina seslerini dinleyebilirsiniz zaten bu videoları izledikçe eğer ilginiz varsa bir an önce bir okarina edinmek isteyeceksiniz onun içinse buradan fikir alabilirsiniz.

Çocuklar için müzik aletleri, farklı enstrüman önerileri 

Çocuklar için müzik aletleri, farklı enstrüman önerileri, kişisel kullanıma bağlı olarak gözlemlenerek oluşturulmuş bir içeriktir ve hiçbir bilimsel makaleye dayalı olarak yazılmamıştır. Burada ki asıl amaç bateri, zil, düz flüt, ksilofon, melodika, marakas gibi ilk akla gelen müzik aletleri dışında çocuklar için birkaç öneri yapmaktır. Biliyoruz ki bu aletlerin geneli oyuncak olarak üretilmekte ve çocuklarımızın tanışıklığı bu şekilde olmakta. Ancak bana göre gerçek müzik aletleriyle içli dışlı olmaları daha sağlıklı bir uygulama. 

Kapak Fotoğrafı: Colin Maynard on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.