Yaz Boyu Okuyabileceğiniz 10 Kitap Önerisi

Kitap okumanın zamanı, mekanı mı olurmuş? Olmaz tabii. Ancak dönem dönem kitap okuma isteğimiz ya da okumak istediğimiz bir kitaba kendimizi hazır hissetmediğimiz zamanlar olur. Özellikle yaz boyunca çok fazla dışarıda vakit geçiriyoruz; bitmeyen düğünler, her fırsatta kaçmaya çalışılan tatiller, piknikler, sahil yürüyüşleri derken tüm dikkatinizi vermeniz gereken kitaplar okunmak için ertelenip duruyor. Ama okumayı ertelemek yerine yaz ruhuna uygun; sizi yormayacak, okuduğunuzda da “boşuna okudum” hissi vermeyecek kolayca okunabilecek kitaplara yönelmek okumakla bağınızı koparmamayı sağlayabilir. Yaz boyu okuyabileceğiniz 10 kitap önerisi size bu konuda yardımcı olacak diye umuyor listeyi aşağıya bırakıyorum.

1. Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı/ Mark Manson

Sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan blog yazarı Mark Manson, kendi tecrübelerini anlattığı kitabında hayatın daima pozitif ve mutlu olmasının imkansızlığından bahsederken mutsuzlukla baş etmenin en iyi yolunun bunu kabul etmekten geçtiğini söylüyor. Özellikle sosyal medya da her şeyin mükemmel olduğu ve mutluluk formülleri anlatımlarının tam bir saçmalık olduğuna değinen Manson,

“Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve de tam tersine, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir.” dediği bu sözle kitabın özetini ellerimize bırakıyor.

2. Boşa Geçirecek Vakit Yok/ Ursula K. Le Quin

Ursula ile sohbet ister misiniz? Yazarın blog yazılarının derlenip bir araya getirildiği bu kitapta hayatının son yokuşunda dahi heyecanını kaybetmeden paylaşan, yaşlılıkla nasıl mücadele ettiğini ve günlük hayatta karşılaştığı olayları eğlenceli ve bazen göndermeli bir şekilde anlatan Le Quin tam da plajda okunabilecek keyifli bir sohbet için biçilmiş kaftan.

3. Doppler/ Erlend Loe

Modern hayatın getirdiği ağır sorumluluklardan ve yapaylığından bunalan Andreas Doppler, ormanda dolaşırken bisikletinden düşüp bayılıyor ve uyandığında sanki ampül yanmışçasına ormanda kalmaya ve vahşi hayatta yaşamaya karar veriyor. Karakterin vahşi yaşam macerasında ilginç ve merak uyandıran garip mücadelesi kısacık bir kitapla bir çırpıda kendini okutuyor.

4. Tek Kanatlı Bir Kuş/ Yaşar Kemal

Yaşar Kemal‘in bu kitabını yarım saat gibi bir sürede, belkide güneşlenirken okuyabilecek bunu yaparken ne kadar büyük usta olduğuna bir kez daha anlayabileceksiniz. Sadece 70 sayfalık bir roman, rüyamı gerçek mi diye düşündüren olaylar öğle uykusunda garip bir rüya görmüşsünüz gibi hissettirecek.

5. İnsanın Acayip Kısa Tarihi/ Güray Süngü

Bir dönem kendisinden kurgu eğitimi alma şansını yakaladığım Güray Süngü’nün bu kitabını okumadıysanız bu yaz bu kitaba mutlaka şans verin. Olaylara kolay görülen tarafından değil de gizemli tarafından bakmayı başaran Güray Süngü, sizi yormayan, hatta eğlendiren ama aynı zamanda da hayal kurdurtmayı başaran bir yazar. Öykü tadında ki bu kısa romanı fantastik bir delilik hali gibi.

“…her ihtiyar karşısındaki gen gibi yaşadıklarının sadece kendisine, kendi hayatına özgü olduğunu sanıyordu. İnsanların binlerce yıldır aynı şeyle mutlu olduğunu, aynı şeyle üzüldüğünü, aynı şeylerle kahrolup, aynı şeyler nedeniyle delirdiğini bilmiyordu.”

6. Öfke Dansı/ Dr. Harriet Lerner

Dr. Harriet, Psikoterapist ve kendi danışanları üzerinden örnekler sunarak yakın ilişkilerimizde yaşadığımız öfkeye karşı nasıl aksiyonlar almamız gerektiğini ve bunu nasıl yapabileceğimizi çok basit bir dille anlatıyor. Ağır tıbbi terimler ya da zorlu cümlelerin olmadığı kitap öfkeye bakış açınızı değiştirmenizi sağlayacak. Hatta ara ara okuma tekrarları yaparak öfkeyle yaşamayı öğrenmemiz bile mümkün. Kitap kadınlar için yazıldığını söylese de bence herkes okumalı en azından öfkeyle sıkıntısı olanlar.

“Bazı şeyleri gözardı etmek, olgunluk belirtisidir. Ama bunun bedeli kendinizi öfkeli ya da mutsuz hissetmeniz olacaksa, sessiz kalmak büyük bir hatadır.”

7. Cengiz Han’a Küsen Bulut/ Cengiz Aytmatov

Hem masal dinlemek hem siyasi ideolojileri barındıran bir hikaye duymak mümkün olabilir mi? Aytmatov yazıyorsa olur. Geçmiş, gelecek ve günümüzden bir şeyler bulabileceğiniz bu garip hikaye, “Gün Olur Asra Bedel” kitabının kahramanlarından Kuttubayev’in ölümünü anlatıyor. Okunuşu kolay hazmetmesi zor olan bu hikaye ister yaz ister kış mutlaka okuyup kalbinizde sızısı olması gerekenlerden.

8. Üstü Kalsın/ Cemil Kavukçu

Cemil Kavukçu, Çağdaş Türk Edebiyatının en iyi öykücülerinden. Üstü kalsın, günlük yaşam üzerine 9 hikayeden oluşan ve öyküleri arasında bağlantılar olan -diğer öykülerinde olduğu gibi- keyifli ve dinlendirici etkisi olan bir kitap. 

9. Ah Mercimeğim/ Mustafa Çiftçi

Zeytinburnu Belediyesinin her yıl düzenlenen kitap okuma yarışmasıyla tanıştım Mustafa Çiftçiyle. İyi ki tanışmışım. Hikayelerinde daha çok geçmişe götüren, çocukluk dönemi anılarından bolca bulunan ve “aşk” halini kitap boyunca hissedeceksiniz. Taşra hikayeleri, hayalleri ve diğerleri…

10. Göğü Delen Adam/ Erich Scheurmann

Papalagi yani Göğü Delen Adam tam olarak bizleriz; modern hayat koşullarında yaşayanlar. Aslında hepimizin bildiği o kendimize ettiğimiz haklı hakaretleri, Samoa yerlisinin ağzından duyuyoruz kitapta. Ancak Tuiavii’nin bu sözlerinin 1900’lü yılların başında yazıldığını düşününce insan saygı duymuyor değil, söylenenler şaşırtmasa bile. Beni en etkileyen yerlerden biri, “her şeyi merak ediyor olduğumuz” kısmı idi. Sabah kalkıp hunharca gazete okumak -günümüzde telefon bağımlılığı- o ne yapmış bu ne yapmış, tüm gereksiz ayrıntılar dahil her şeyi öğrenmeye çalışma hırsı içinde olmak. Sizi de etkileyebilecek yerlerin olduğuna inanarak listeye alıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.