İzmirlilerin Gizli Cenneti: İzmir Gölcük Gölü

İzmirlilerin Gizli Cenneti; İzmir Gölcük Gölü

Çoğumuz için İzmir, sahilleriyle ünlü Türkiye’nin en güzel illeri arasındadır. Ama kış mevsiminde karlı dağlarının güzelliğini anlatmayı es geçeriz. İzmirlilerin Gizli Cenneti: İzmir Gölcük Gölü sizleri kar görmek, kış mevsiminin tadını çıkarmak için yormayacak hem kış hem de yaz lokasyonlarından biri. Sessiz, sakin, doğayla iç içe olmak istediğiniz huzurlu yer arayışınıza son vermek için harika bir yer.

İzmir Gölcük Gölü ’ne Nasıl Gidilir?


Bu sefer sizleri İzmir’e bağlı Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’ne götüreceğim. Ama o mahalleye ulaşmanız için dağları aşmanız gerekir. Mahalle dediğimize bakmayın, orası biz yerlileri için yaz aylarının en kıymetlisi, kış aylarının en güzeli, en keşfedilmemişinden bir yayla. 

Son yıllara kadar bakirliğini ve yerelliğini koruyan bu mahalle yavaş yavaş trendler arasında yerini almaya başladı. Yatırımlar arttı, çocukluğumuzun tozlu yollarının yerini asfaltlar aldı. Ama siz ne yapın edin, kendi gözlerinizle görün bu güzel yaylayı.

Gölcük’e ulaşmak için ne yapmalısınız?

Öncelikle İzmir’den yaklaşık 120 km uzaklıktaki Ödemiş’e gelmelisiniz. Ödemiş’e ulaştıktan sonra işin dağa tırmanma kısmı başlıyor, 18 km kadar. Ortalama hızla yaklaşık 20-30 dakikada Gölcük’ün virajlı yollarını bitirip tertemiz, çam ağaçlarının kokusuyla sarmalanmış havaya, yaylaya ulaşmış oluyorsunuz. Virajları çıkarken okuduğunuz özlü sözlerle birlikte, bu virajlara değdiğini oraya ulaşınca kendi gözlerinizle göreceksiniz. Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz Ege’nin Safranbolu‘su Tarihi Birgi’ye 20 km, Salihli tarafına doğru saptığınızda ise Lidya Kenti’ne yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunuyor Gölcük. Yakınlarında olan Bozdağ ise kış mevsiminde kayak yapmak isteyenler için harika bir tesis sunuyor sizlere.

İzmir Gölcük Gölü ’nde Ne Yapılır?

Gölcük’e ulaştığınızda bu küçük yerleşim birimi sizlere zamanında tektonik hareketlerle oluşmuş güzel bir göl görseli sunacak. Gölün etrafında şekillenen yerleşim birimi aslında ikiye ayırıyor Gölcük’ü. Yerlilerin Cumaönü ve Karşıyaka diye ayırdığı Gölcük, günümüzde daha bir bütün ve aktif.
Gölcük’e yaz sezonunda giderseniz, bir çok çay bahçesi, kafe ve restoranların yanında halk pazarları ve el işi sanatlarının sizlere sunduğu sokaklarla karşılaşabilirsiniz. Piknik yapmak isterseniz piknik alanları, masaları sizleri bekliyor, kamp için harika bir yer. Çocuklarınızı doğayla buluşturmak için bulunmaz bir fırsat. Balık tutmayı sevenlerdenseniz, balık sezonunu da en aktif değerlendirebileceğiniz lokasyonlardan biri bu göl.
Kış mevsiminde ise Gölcük bambaşka bir çehreye bürünür. Çoğu kafe kapanır, sadece hafta sonları gelenler için açılır. Dondurucu bir soğuk olur ama göl kenarındaki huzura bu soğuğu değişmek isterseniz. Size buz tutan gölüyle, göl kenarındaki yürüyüş alanlarıyla, etrafını çeviren harika çam ormanlarında unutamayacağınız bir trekking yapma imkanı sunar. Yerel halkının çok sıcakkanlı olmasını da es geçmeyiniz. 

Yaz-kış mangal keyfi ise bambaşka…

Ayrıca tadabileceğiniz birçok yöresel yemekleri de Gölcük’te bulabilirsiniz. Ödemiş Köfte, Töngül Pidesi, Katmer, Lokma, Keşkek bu tadların başında geliyor. Gittiğiniz herhangi bir kafe ya da restoranda yöresel tadlara erişmeniz mümkün. Hele ki hafta sonları..Denemeden dönmeyin derim. 

Yöresel yemeklerin tadına baktınız, biraz trekking yaptınız, gölün etrafında turladınız ve Gölcük’te kalıp biraz daha huzur istiyorsunuz… Ne yapacaksınız?

İzmir – Gölcük ’te Nerede Kalınır?

İzmir – Gölcük Gölü Camping Alanları- Karavan 

Gölcük’te şu an aktif olan iki kamp alanı var. Kendinize ait çadırınız var ise sizlere alan sunuyorlar ve orada istediğiniz kadar kalabiliyorsunuz. Gölün kenarında ve doğayla iç içe. Eğer ki çadırınız yoksa ve göle yakın geceyi geçirmek isterseniz, Konteyner evler sizleri bekliyor. Gece göl kenarında otururken kamp ateşiniz de cabası. En güzelinden, en doğalından yiyecek ve içeceklerle. Elektrik, su ve wc de içinde 🙂

Karavanınız var ise yine göl kenarında karavanlar için bir alan mevcut. 

Ayrıca farklı pansiyon, otel, motel hizmetleri de mevcut. daha lüks bir yerde kalmak isteyenler bu seçenekleri de değerlendirebilirler.

İzmir – Gölcük ’e Ne Zaman Gidilir?

Gölcük her mevsimde ayrı güzel. Ne istediğinizi bir kenara bırakıp doğanın mevsim geçişlerini gözlemleyebileceğiniz eşsiz yerin tadını çıkarmaya bakın. 

Yaz mevsiminde yerlilerin aşırı sıcaktan kaçtıkları Gölcük’e giderseniz yanınıza kalın ceketlerinizi almayı ihmal etmeyin. Zira güneşin batmasına yakın yaz mevsimi demeden 1100 mt olan rakımı size soğuğun en şiddetlisini hissettirebiliyor.

Kış için ise, rüzgarlı günlerde kuytuya saklanmanızı önerebilirim. Güneşli ve sakin bir kış günü, Gölcük’te peri masalına dönüşebiliyor.

İzmir – Gölcük ’ten Ne Alınır?

Gölcük’te yerel pazardan bahsetmiştim. Bu yerel pazarlar, yerlinin kendi tarlasından alıp sizlere sunduğu ürünlerden oluşuyor. En çok patates üretiliyor Gölcük’te.
Tarla mahsüllerinin dışında, el emeği göz nuru eriştelerden tutun da türlü türlü reçellere, en doğalından fasulyesinden nohutuna, kestanesinden cevizine birçok doğal yiyeceğe ulaşabilirsiniz. Pazar yerinde, Suat Abla’dan kendi elleriyle tertemiz yaptığı çeşit çeşit gözlemelerden ve bazlamalardan almayı da unutmayın. Ev yapımı tarhanasından ve renkli eriştelerinden bahsetmiyorum bile…

Zeytinyağının en hasını bulabileceğiniz yerlerden biri.

Balık tutmak istiyorsunuz ama oltanızı yanınıza almayı unuttuysanız, Gölcük’te bu bir problem değil. Her köşe başında sizlere olta satacak birisini mutlaka göreceksinizdir. Ya da balık tutanların yanına gidin, eğer sadece balık tutmayı denemek istiyorsanız tabii, 2. oltaları muhakkak oluyor. Sizlerle de paylaşacaklardır.

Daha da güzel değerlendirileceği yılları dört gözle beklediğim bu cennet köşesi, Covid-19 günlerinde, gidebileceğiniz en güvenli yerlerden biri.

Gölcük Gölü’nde sizlere iyi tatiller dilerim.

Fotoğraflar için Teşekkür ederiz syn: Tülay İbrişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.