Çoğu ebeveyn günümüzde çocuklara kitap okumanın önemini ve bu alışkanlığın erken yaşta gelişmesi gerektiğinin farkında. Pekii, okul öncesi kitaplarda bakılması gereken özellikler nelerdir? Çocuklar için kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Yeni doğan bir bebekten 6 yaşına kadar olan çocuklarda kitap seçimleri için dikkat edilmesi gereken özellikler burada.
Sizlere Selçuk Şirin’in kitabından ve farklı kaynaklardan aktaracağım özellikler altın bilgi niteliğinde. Kaçırmayın derim.:)
Okul Öncesi Kitaplarda Bakılması Gereken Özellikler
Çocuğun Gelişim Seviyesine Uygun Kitap Seçmek
Bir ebeveynsiniz, kitap mağazasında dolanıyorsunuz, çocuğunuza kitap almak istiyorsunuz. İlk bakmanız gereken kriter çocuğunuz yaşına ve gelişimine uygun kitap bulmak. Çocuğunuz 0-36 ay döneminde ise görselliğin ön planda olduğu kitaplar uygun olur. Bu kitaplarda yazılar arka planda ve daha az iken görsellik ön plandadır.
Bunun yanında ilk 6 ay için alınan kitapların karton olması, çocuğun dokunduğu her şeyi ağzına atmasında dolayı daha makul. Renk algısı oturmayan ilk 6 aylık bireyler için siyah beyaz kitaplar daha uygundur.
Elektronik kitapların( ses çıkaran- pilli kitaplar) bu zamanlarda yarardan çok zararı olduğunu da belirtiyor uzmanlar.
33-66 aylık çocuklar için ise artık görselliğin daha az vurgulandığı, yazıların yani içerikleri daha dolu dolu olduğu kitaplarla ilgilenirler.
Cevap Veren Değil, Soru Soran Kitaplar Seçmek
HEr zaman sorgulayan bireyler yetiştirmeyi hedefleyen ebeveynler, kitaplarımız değişmeye başladıkça artık 3-4 cümleden oluşan kitaplar raflarımızda çoğalmaya başlayacak. Ama bunun yanında çocuk için bir sayfaya baktığında, sizinle muhabbet etmeye yarayan bir araçta olmalı. Çocuk kitabın sayfasına baktığında size soru sormak istemeli. Sizler ona soru sorabilmelisiniz. Buna “duygusal alırveriş” diyorlar. Eğer bu duygusal alışverişi yakalayamıyorsanız, kitap okumanız bir amaca ulaşmış sayılamaz.
Kitap okumanın amacı ocuklara ders vermek değildir. Bu konudaki yargılarınızı bir kenara bırakın. Her ebeveyn çocuğuna kitap okurken, onun kelime haznesini geliştirmeyi ve keyifli vakit geçirmeyi hedeflemelidir. Bunun yanında kitap okumayı sevmesi de cabası olmalı tabii.
Sonunda mesaj kaygısı olan kitapların, çocuklarda tekrar okuma isteğini yok ettiği kanıtlanmıştır.
Hayallerinize ket vurmayın …:)
Çocuğunuz Kitap Okurken Bırakın Ayakları Yerden Kesilsin
3 yaşını geçen bir çocuk için artık içerik muhteşem önem kazanıyor. İyi bir hikaye akışı olan, çocuğun hayal dünyasını yerinden oynatan, imkansız deyip şaşırtan, kitabın kapağını kapattıktan sonra bile çocuğun rüyalarına girecek içerikleri olan kitaplar seçilmeli.
Çocuklarımızın daha güzel kitaplar okuyup, daha geniş ufuklara sahip olmaları dileğiyle.
Photo by Aaron Burden on Unsplash