Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

Varlığı binlerce yıl öncesine dayanan meditasyonun, içinde bulunduğumuz günlerde daha da revaçta olması tesadüf değil. Bu sadece iyi vakit geçirmek, kendimize odaklanmak ve stres, kaygı ve duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için değil her birimiz için neredeyse zorunlu hale gelmiş bir ihtiyaç. Eğer meditasyon yapmaya karar verdiniz ancak neresinden ne şekilde başlayacağınızı bilmiyorsanız, Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon iyi bir adım olabilir. Deneyebileceğiniz çok fazla meditasyon var ve bu yardımcı olmak yerine yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabiliyor.

Meditasyon Hakkında

Meditasyon, eski bir gelenek buna rağmen sakin ve içsel bir uyum duygusu yakalamak için dünyanın hemen her yerinde halen sürdürülen kültürlerdeki varlığı gün geçtikçe geliştirilip çeşitlendirilen bir uygulama

Meditasyonun temeli birçok dini inanç sistemine dayansada inançtan çok; bilinci değiştirmek, farkındalık sağlamak, sakin kalmak, empati kurmak, pozitif ruh hali ve huzuru yakalamak ile ilgilidir.

Yoğun programlarımız ve zorlu yaşamlarımızın ortasında stresi azaltma ihtiyacının arttığı günümüzde meditasyon sığınılacak en iyi liman.

Meditasyon, çeşitli teknikler için kullanılan genel bir terimdir ama basit ve anlaşılır olması gerekir. Meditasyonda “doğru” veya “yanlış” diye bir yaklaşım yoktur ve size en uygun olanı bulana kadar farklı stilleri denemeniz gerekir. Kendinizi en rahat ve en uygun bulduğunuz meditasyon şeklini zamanla geliştirip değiştirebilirsiniz. Tabii söylemesi kolay. Peki benim yolculuğum nasıl başladı?

Benim İçin Meditasyon

Benim için meditasyon henüz yeni yeni öğrenmeye ve geliştirmeye çalıştığım bir şey. Ve aslında üzerine okudukça ve denedikçe, bazen farkında olmadan meditasyona çok yaklaştığım zamanlar olduğunu fark ediyorum. Ancak bunu bilinçli bir düzeye çıkararak daha etkili hale getirmek, gün boyu bu ruh halini koruyabilmek ve meditasyonu hayatımın bir parçası haline getirmek yeni hedefim. 

Aslına bakarsanız meditasyon yapmak için yanıp tutuşan biri değilim. Netflix açıp bir şeyler izlemek, instagramda dolaşıp arkadaşlarla geyik yapmak daha cazip. Ancak gördüğüm şu ki, her meditasyon sonrası olumlu etkilerini (daha iyi odaklanma, hafiflemiş ve gerçekten dinlenmiş hissetme hali, sorunların küçülmesi, bakış açımın derinleşmesi, sakinliğimi daha uzun süre koruyabilmek  vb.) hissediyor ve çevreme de hissettirebildiğimi görüyorum. Bu devam etmek için bana göre fazlasıyla yeterli bir sebep.

Benim bu yolda birçok makale ve blog yazısını okumakla beraber en iyi destekçim MEDITOPIA oldu. Ayrıca konu hakkında hiçbir fikriniz yoksa şu sıralar Netflix’te izleyebileceğiniz Headspace: Meditasyon Rehberi, yeni başlayanlar için gerçekten ideal. Yaklaşık 20 dakikalık bölümleriyle meditasyonu basit animasyonlar ile anlatıp her bölüm sonlarına yaklaşık 5’er dakikalık meditasyon pratiği yapmanıza yardımcı oluyor. Tamamen beklentisiz açsam da, beğenerek ve bazılarında (rahatlamayı başarmış olmalıyım ki) uyuyarak tüm bölümleri bitirdim.

Bunlar dışında işleri kolaylaştırmak ve size en uygun meditasyonu seçmenize yardımcı olabilecek yeni başlayanlar için meditasyon tekniklerinin bir listesi:

1. Rehberli Meditasyon

Meditasyonda yeniyseniz ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, rehberli meditasyon iyi bir başlangıç olabilir. Adından da anlaşılacağı gibi rehberli meditasyon, uygulamadan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilecek eğitimli bir uygulayıcı veya öğretmenin rehberliğinde yapılır. 

Bunun için yararlanabileceğiniz en iyi ücretli veya ücretsiz meditasyon uygulamalarını biraraya topladık! Buradan ulaşabilirsiniz.

2. Farkındalık Meditasyonu

Kökleri Budist öğretilere dayanan ve Batı’daki en yaygın meditasyon biçimidir. 

Farkındalık, uygulayıcılara içlerindeki ve dışındaki her şeyin farkında olmalarını öğretir. Başka bir deyişle geçmiş veya gelecek endişeleriyle dikkatinizi dağıtmadan, burada ve tam olarak anda olmaya odaklanır.

Tek yapmanız gereken sessiz ve rahat bir yer bulmak. Oturun ve nefesinize konsantre olun; ne fazla, ne eksik. Yargı veya aşırı duygu olmadan, zihninizden ve vücudunuzdan geçen düşünceleri ve hisleri basitçe gözlemleyin. herhangi bir düşünceyle dikkatiniz dağıldığında bırakın ve baştan başlayın.

3. Hareket Meditasyonu

Çoğu insan hareket meditasyonu dendiğinde yogayı düşünse de, bu uygulama ormanda yürümeyi, bahçeciliği, gece yürüyüşleri ve diğer yumuşak hareket biçimlerini içerebilir. Hareketin size rehberlik ettiği aktif bir meditasyon şeklidir. Hareket meditasyonu, eylemde huzuru bulan ve zihinlerinin dolaşmasına izin vermeyi tercih eden insanlar için iyidir.

4. Zen meditasyonu

Zen meditasyonunun veya Zazen’in kökenleri Budizm’e dayanır. Pratikte son derece basit ve kesindir. Zazen, herhangi bir düşünce, yargı veya ayrımcılık olmaksızın sadece oturup gözlemlemek anlamına da gelen oturan meditasyon/ oturan Zen anlamına gelir.

Adından da anlaşılacağı gibi bu meditasyon, oturuş şeklinize oldukça dikkat eder, birçoğu yarım lotus veya tam lotus oturma pozisyonunu önerir. Basitçe ifade etmek gerekirse, Zen meditasyonu “sadece olmak” ile ilgilidir.

5. Vipassana Meditasyonu

En eski Budist meditasyon uygulaması olan Vipassana, “içgörü meditasyonu” olarak da bilinir. Uygulayıcılar olayları orijinal doğalarında veya “gerçekte oldukları gibi” görmeyi öğrenirler. Vipassana’da uygulayıcılar sessizce oturur ve dünyanın ve kendilerinin bir izleyicisi olmaları istenir. Vipassana’nın amacı tepkisizliktir; iyi ya da kötü, başkalarının ya da bizim deneyimleyebileceğimiz herhangi bir deneyime tepki vermemek.

6. Mantra Meditasyonu

Bazı insanlar nefesleri yerine bir kelimeye odaklanmayı daha kolay bulurlar. Mantra meditasyonu, uygulayıcının zihni temizleyebilmek için bir mantraya (hece, kelime veya cümle) odaklandığında daha uygulanabilir bir hale gelir.

Mantra, niyetleri belirlemeye ve konsantrasyonu iyileştirmeye yardımcı olmak için tekrarlanır. Tekrarla oluşan ince titreşimler, derin bir meditasyon durumuna girmenize yardımcı olabilir.

7. Metta (Sevgi ve Şefkat) Meditasyonu 

Budist meditasyonunun başka bir biçimi olan bu teknik, siz de dahil olmak üzere tüm varlıklara karşı pozitif enerji ve nezaket geliştirmeye odaklanır. Her yerde uygulanabilir ancak rahat bir pozisyonda otururken yapılması daha yaygındır. Birkaç derin nefes alarak başlayın ve sevgi ve şefkat almak için zihninizi açın. Ardından, başkalarına ve dünyaya karşı sevgi ve şefkatle ilerleyin. Bunu, “Mutlu olabilir miyim“, “İyi olabilir miyim“, “Güvende olabilir miyim” veya “Huzurlu ve rahat olabilir miyim” gibi olumlu ifadeleri yavaş ama istikrarlı bir şekilde tekrarlayarak yapabilirsiniz.

Benim favori meditasyonum “Aya Bakma Meditasyonu” için buraya göz atın!

İlginizi Çekebilir:

Kapak Fotoğrafı: Photo by Samuel Austin on Unsplash

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.