Farkındalık Kazandıracak 8 Çevre Belgeseli

İçindekiler

İklim krizi, sera gazı salınımları, gıda usulsüzlükleri, küresel ısınma plastik yığını okyanuslar… İnsanlık eşi benzeri olmayan evini pisletmeye devam ediyor. Belkide birkaç kelimeden öte geçmek, elimizi taşın altına koymak için birkaç tokat yememiz gerek. Çevre ve doğa üzerine farkındalık kazandıracak 8 çevre belgeseli bakış açımızı değiştirmemizi sağlarken ufkumuzu da genişletiyor. Dünyaya verdiğimiz zarar sadece bizi değil tüm yaşamı etkiliyor!

1. Chasing Coral (Mercan Peşinde), 2017

2012 yılı yapımı Chasing Ice belgeselinden 5 yıl sonra çekilen ABD yapımı Chasing Coral, Mercan resiflerinin küresel ısınmaya bağlı nasıl hızlıca yok olduğunu anlatıyor. Belgesel değilde dram izliyormuşcasına hüzne boğulacağınız ama aynı zamanda ne yapabilirim diye kendinizi sorgulayacağınız, mercanların ihtişamını izlerken insanlığın yıkıcılığına bir kez daha şahit olacaksınız. Yönetmen koltuğunda Jeff Orlowski’nin oturduğu Chasing Coral belgeseli Netflix’in pandemi döneminde ücretsiz olarak yayınladığı yapımlardan.

Buradan yapılabilecekler üzerine yol gösterici adımları inceleyebilirsiniz.

IMDb: 8.1/10

2. A Plastic Ocean (Plastik Okyanus), 2016

Craig Lesson’un okyanuslarda mavi balina arayışı sırasında, en olmadık yerlerde karşılaştığı plastiklerin doğaya ve diğer canlılara nasıl zarar verdiğini anlattığı belgeseli tokat gibi yüzümüze çarpıyor. Çekimler sırasında Craig’e dünyaca ünlü dalgıç Tanya Streeter eşlik ediyor. 4 yıl boyunca 20 farklı noktadan elde edilen görüntülerde bir yavru kuşun içinden çıkan onlarca parça plastik insanlık adına tekrar utanç duymamıza neden oluyor.

IMDb: 8.0/10

3. Before the Flood (Tufandan Önce), 2016

Birleşmiş Milletler barış elçisi ve aynı zamanda sağlam bir çevre aktivisti olan Leonardo DiCaprio, dünyayı dolaşıyor siyasetçiler halktan insanlarla röportajlar yapıp yapılabilecekler üzerine kafa yorarken mevcut durumla ilgili çarpıcı kanıtlar sunuyor. Caprio, sea of shadows, 11. Saat gibi farklı yapımlarda da yerini almış durumda ve çalışmalarına hala devam ediyor. Buradan her ayrıntıya ulaşabilirsiniz.

IMDb: 8.3/10

4. Seven Worlds One Planet (Yedi Dünya, Bir Gezegen), 2019

İklim krizinin önüne geçilemez boyutlarının hayvanlara olan etkisi üzerine anlatan seven worlds one planet 7 bölümden oluşuyor. Tahmin ettiğiniz gibi bu bölümler Antartika, Asya, Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika olarak dünyanın kıtalarından oluşuyor. Her bir bölümünü ilgiyle izleyeceğiniz bu belgesel serisi adeta bir bilgi makinesi.

IMDb: 9.4/10

5. How to Change the World (Dünyayı Nasıl Değiştiririz), 2015

1970’lerde nükleer testlerin yapılıyor olmasına engel olmak için bir grup aktivistin bir araya gelip greenpeace’i kurma hikayesi anlatılıyor. Bu sadece bir çevre belgeseli değil aynı zamanda tarihe ışık tutan bir yapım kesinlikle izlenmesi gerekenlerden.

IMDb: 7.6/10

6. Rotten (Gıda Suçları), 2018

Netflix yapımı bu belgesel avokadodan çikolataya, sütten suya kadar birbirinden farklı bölümleriyle ne yediğimizi marketten aldığımız “sıradan” bir gıdanın arkasında ki karanlığı gözler önüne seriyor. Çevrenin aslında yemek ihtiyacımız üzerinden insanlar tarafından nasıl kirletildiğini gözler önüne seriyor. Tekelleşmenin geldiği boyutlar sadece doğaya değil insana da oldukça zarar veriyor. 

IMDb: 7.2/10

7. No Impact Man: The Documentary, 2009

Küresel ısınmayı engellemek adına “ben tek başıma ne yapabilirim ki” diyorsanız doğru belgeseli izliyorsunuz. Çevreye zarar vermemek adına bir ailenin karbon üretimini sıfırlamayı nasıl başardığını anlatan belgesel ilham verici. Burada anlatılan ve gösterilen yaşam tarzı şehir hayatında yüzde yüz uygulanabilir türden değil ama sıfır atık yolunda yapabileceklerimiz azımsanacak şeyler değil.

IMDb: 6,7/10

8. The End of Meat (Etin Sonu), 2017

Et tüketiminin sera gazı salınımı üzerindeki etkisinin çok fazla olduğu son zamanlarda özellikle hayvan hakları savunucuları tarafından çok sık dile getiriliyor. İşte bu belgeseli izlediğinizde aslında hiç de haksız olmadıklarını anlayacaksınız. Et ile aranız ne kadar iyi bilmiyorum ama en azından tüketimini kontrol altına almanın mantıklı olabileceğine inanıyorum. Tüketim çılgınlığımız hayatın her anında!

IMDb: 6,3/10

Bonus: Woman at War (Dağ Kadını), 2018

Yerel bir alüminyum fabrikasına savaş açan mücadeleci ve yıldırılamaz çevre aktivisti olan Halla’nın aynı zamanda anne olmakla ilgili kaldığı arafı İzlanda’nın olağanüstü doğası eşliğinde izleyeceksiniz.

IMDb: 7.4/10

Paylaş

Yazar

Yasemin Güler

yasemink@kadinvs.com